Fantastiska fakta om strategispel

Strategispel är en spelgenre som betonar analys, långsiktigplanering och förvaltning av resurser för att vinna. Spelarens beslut är avgörande för att påverka utgången av spelet och därför måste den potentiella effekten av flera beslut vägas in.

Det finns många populära strategispel att spela online som till exempel:

  • Starcraft II (2010)
  • Civilisation (2016)
  • Total War (2000)
  • XCOM: Enemy Unknown (2012)
  • Age of Empires II: Definitive Edition (2019)

Två typer av strategispel

Strategispel är en spelgenre som kan delas in i turordningsbaserade strategispel (TBS) och realtidsstrategispel (RTS).

Turordningsbaserade strategispel har hämtat mycket inspiration från brädspel och föga förvånande var det första framgångsrika strategispelet Eastern Front (1941) från turordningsbaserat. Detta strategispel från 1981 utspelas på östfronten under andra världskriget och släpptes för spelkonsolen Atari. Fördelen med turordningar är att det ger spelare tid att planera och tänka igenom sina beslut. Det är mer avslappnat och ger dig tid att dricka en kopp kaffe medan du spelar.

När det gäller realtidsstrategispel kräver det att spelare fattas snabba beslut på några sekunder. Spelarna måste vara kvicka och inte sällan kan spelet avgöras på några sekunder om du gör fel. Dune II (1992) brukar räknas som föregångaren till dagens realtidsstrategispel och lade grunden för till exempel Warcraft (1994), Command & Conquer (1995) och Age of Empires (1997).

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *