Fantastiska fakta om datorrollspel

Datorrollspel (RPG) är en omåttligt populär spelgenre som lockar till sig miljontals spelare från hela världen att spela online. Denna genre har sina rötter i klassiska rollspel i form av brädspel, inte minst Dungeons & Dragons (1974) som i stort sett är föregångaren till dagens datorrollspel.

I de klassiska rollspelen skapar spelarna varsin karaktär med en uppsättning förmågor som styrka och intelligens. Dessa förmågor avgör i sin tur karaktärernas roll inom olika områden. När detta är gjort är spelarna redo för att bege sig ut på äventyr genom att följa spelets berättelse.

3 faktorer som definierar ett datorrollspel

Det finns vissa faktorer som definierar ett datorrollspel. Precis som i de tidiga brädspelen kommer spelarna i takt med spelets gång tjäna in poäng som används för att utveckla förmågor, lära sig nya färdighet och gå upp i nivå.

Sammanfattningsvis finns det tre viktiga faktorer som utgör stommen i datorrollspel:

  • Låter dig skräddarsy och utveckla en karaktär – Den faktor som kanske mest kännetecknar varje datorrollspel är att du skräddarsyr och utvecklar en karaktär. Du börjar oftast med att välja hur din karaktär ska se ut samt vilken klass och ras du vill vara. När du startar spelet börjar du vanligtvis på nivå 1 och blir belönad med poäng efter varje avklarad nivå, till exempel i form av attribut eller nya förmågor. Din karaktär blir i takt med att du slåss mot fiender och genomför uppdrag starkare. Målet är alltså att gå upp i nivå hela tiden tills du når spelet högsta nivå.
  • Har en dynamisk svårighetsgrad som påverkas av karaktärens nivå – Svårighetsgraden i datorrollspel påverkas stort av din karaktärs nivå, attribut, förmågor och vapen. Det innebär exempelvis att skadan du gör mot fiender kommer att vara högre om du har nivå 20 än om du har nivå 1.
  • Ger dig valfriheten att använda mängder med olika vapen och föremål – Att samla föremål och hitta nya vapen är en viktig del av datorrollspel. Du väljer fritt själv vilka saker du vill använda.

De första datorrollspelen

Ett av de tidigaste och mest banbrytande datorrollspelen som kunde spelas online var Diablo (1996). Med hjälp av dess onlinetjänst Battle.net kunde spelare börja spela tillsammans över internet på ett smidigt sätt. Än idag är det möjligt att fortfarande spela Diablo online och därmed är det marknadens mest långlivade onlinespel någonsin.

Numera finns det många typer av datorrollspel och undergenrer med RPG-element. Att spela tillsammans med andra online i virtuell spelvärld kallas för Massive multiplayer online role-playing game (MMORPG). Det innebär att flera spelare är anslutna samtidigt till en server och spelar.

Några populära datorrollspel tidigt i utvecklingen MMPORG var bland annat Ultima Online (1997), Everquests (1999) och Neverwinter Nights (2002). År 2004 släpptes det enormt populära World of Warcraft av Blizzard Entertainment och tog datorrollspelen till en helt annan nivå. I över 15 år har World of Warcraft lyckats med bedriften att ständigt ha miljontals aktiva spelare. Genom åren har det hunnit släppas åtta expansioner, vilka alla har lagt till en mängd nya spännande funktioner som till exempel nya klasser att välja mellan och zoner att upptäcka.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *